Drugi OPEN Fest u Sarajevu

Date: 
Friday, 27 October, 2017 - 09:00 - Tuesday, 31 October, 2017 - 17:00

U Sarajevu će se u periodu od 27. do 31. oktobra ove godine, održati drugi OPEN Fest. Riječ je o najvećem libertarijanskom festivalu u Evropi, koji je prošle godine ugostio preko 5.000 domaćih i inostranih učesnika.

Ovogodišnji OPEN Fest traje pet dana i posvećen je motivu neprestane borbe između običnog čovjeka i glomaznog državnog aparata. Glavni govornici festivala su: Mat Kibbe, osnivač Free the People organizacije, te jedan od vodećih predstavnika pokreta "Čajanka" (Tea Party) u SAD; Susanne Tarkowski Tempelhof, osnivačica organizacije Bitnation i svjetski poznati zagovornik kriptovaluta; Nima Sanandaji, iransko-švedski autor knjiga "Nordijski gender paradoks" i "Raturanje Utopije: Dekonstrukcija mita o nordijskom socijalizmu". Pored glavnih govornika, prisutnima će se preko Interneta uživo obratiti David Friedman, sin ekonomskog nobelovca Milton Friedmana.

"Ove godine smo pripremili veoma zanimljiv sadržaj i to za različite publike. Tu su svakako klasične libertarijanske teme poput poreza, privatnog vlasništva, intervencije države itd., ali također i teme posvećene kriptovalutama, tačnije BitCoinu, kao i mitovima o Švedskoj koji su veoma česti u domaćoj javnosti, naročito kada je riječ o ljevičarima. Pozivam sve zainteresovane da se prijave i učestvuju na drugom po redu OPEN Fest-u koji se i ove godine organizuje u Sarajevu." - izjavio je Admir Čavalić, direktor OPEN Fest-a.

OPEN Fest uključuje preko 20 nezavisnih događaja, od kojih se izdvajaja ESFL konferencija, te debata o odnosu Islama i ideja slobode. Pored toga, tokom trajanja festivala, organizovat će se niz edukativnih programa za libertarijance iz regiona, uključujući i Objektivistički seminar. Drugi OPEN Fest nastavlja sa misijom unaprijeđenja stanja sloboda u Bosni i Hercegovini, te regionu Zapadnog Balkana. OPEN Fest nastoji brendirati Sarajevo kao grad slobode, koji je otvoren za libertarijanske ideje.
OPEN Fest organizuje nevladina organizacija "Multi" u suradnji sa domaćim i inostranim partnerima. Svi zainteresovani za učešće mogu pratiti informacije o festivalu na zvaničnoj Facebook stranici festivala https://www.facebook.com/openfestivale/ ili internet stranici - http://openfest.net/bs/

Comments

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.