SrebroZlato

Syndicate content
vijesti, komentari, investiranje, kupovina, prodaja, otkup, ulaganje
Updated: 1 hour 12 min ago

Tehnička analiza tržišta plemenitih kovina za tjedan od 27.06.2016. do 01.07.2016.

Tue, 28/06/2016 - 03:56

Screenshot (103)

Brexit je dao vjetar u leđa zlatu te se moja prošlotjedna prognoza pokazala dobrom, ali ne i dovoljno optimisičnom. Nesigurnost i strah nisu prijatelji tržišta kapitala i zato u takvim trenucima kapital seli u konzervativnije oblike poput zlata.

Screenshot (100)

Srebro nastavlja pozitivan trend. U narednih devet dana moglo bi porasti do razine 18.60 dolara za uncu.

Screenshot (101)

Vrijednost zlata bi mogla u narednih 18 dana doći do razine od 1400 dolara za uncu.

Screenshot (104)

Ako gledamo zlato u eurima možemo vidjeti da nije u zoni prekupljenosti i da ima još potencijala za rast. U narednih sedam dana zlato bi moglo porasti na 1245 eura za uncu što i nije ekstreman rast. Tu smo cijenu u jednom trenutku već vidjeli proteklih dana.

Dragi investitori, držite kišobrane uvijek uz sebe jer grmljavine i padaline neće biti samo vani, već ćemo sve to osjetiti i na tržištu kapitala.

The post Tehnička analiza tržišta plemenitih kovina za tjedan od 27.06.2016. do 01.07.2016. appeared first on SREBROZLATO.COM.

Categories: Hrvatska

Zlato je jedina zaštita od raspada Europske Unije

Tue, 28/06/2016 - 01:38

zlatne-polugeŠok, nevjerica, a ponegdje i čistokrvna panika uslijedili su nakon što su se građani Velike Britanije prošloga tjedna na referendumu izjasnili za izlazak iz Europske Unije. Analitičari “broje mrtve” na svjetskim financijskim tržištima, procjenjujući koja je svjetska valuta na dobitku, a koja na gubitku nakon referenduma, te koja je investicijska klasa najmanje nastradala.

Britanska funta u svega nekoliko dana izgubila je više od 10 posto svoje vrijednosti, euro je također oslabio, dok su japanski jen, američki dolar i švicarski franak navodno najviše profitirali. No, malo tko je od tih “stručnjaka” primijetio kako su sve valute u zadnjih tjedan dana znatno oslabile u odnosu na neprikosnovenog valutnog vladara – zlato.

Žuta plemenita kovina je, naime, u svega tri radna dana dobila više od 7 posto vrijednosti u odnosu na eursku valutu! Golema neizvjesnost na financijskim tržištima ponovno je pokazala kako je zlato sigurna luka od gospodarskih i političkih oluja. Kako će se rasplesti situacija između Velike Britanije i Europske Unije još je neizvjesno. No jedno je sigurno – zlato će u vremenima koja su pred nama sve više rasti na cijeni i ugledu.

Mudro ulaganje u budućnost

Zašto je zlato toliko atraktivno za današnje ulagače? Investitori koji svoj novac umjesto na računima banaka ulažu u fizičko zlato i srebro, u svakom trenutku imaju pristup svom novcu, te ne moraju strahovati od bankovnih i monetarnih iznenađenja. Plemenite kovine u formi investicijskih poluga i kovanica iznimno su likvidno sredstvo ulaganja. Njih je moguće trenutno unovčiti u bilo koju valutu u bilo kojem dijelu svijeta, pa tako i u Hrvatskoj. A što je osobito važno, trgovanje investicijskim zlatom na području Europske Unije potpuno je oslobođeno poreznih davanja.

Stoga svaki mudri stvaratelj nove vrijednosti trebao bi barem dio svojeg novca pohraniti u plemenite kovine.

Ukoliko ste zainteresirani za kupnju investicijskog zlata i srebra obratite se tvrtki Tetragram na telefonski broj 01/236-5857 ili pak posjete internetske stranice www.plemenit.hr ili www.tetragram.hr.

Ulaganje u zlato spada u red najsigurnijih ulaganja bez rizika treće strane. Zlato je kroz mnoga tisućljeća dokazalo svoju neprikosnovenu postojanost, te sposobnost očuvanja vrijednosti u dugim vremenskim razdobljima.

Najnovije informacije o investiranju u zlato i srebro možete pronaći na internetskom portalu Srebrozlato, na adresi www.srebrozlato.com.

The post Zlato je jedina zaštita od raspada Europske Unije appeared first on SREBROZLATO.COM.

Categories: Hrvatska

Izdana serija srebrnjaka s motivima Europskog prvenstva

Fri, 17/06/2016 - 01:32
srebrnjaka

Photo credit: plemenit.hr

Hrvatska nogometna reprezentacija danas u St. Etienneu igra svoju drugu utakmicu na Europskom prvenstvu. Današnji protivnik naše reprezentacije je Češka, kvalitetom lošija ekipa od Hrvatske. Sve osim pobjede Vatrenih bilo bi veliko iznenađenje.

Na zadovoljstvo svih obožavatelja nogometa, povodom Europskog prvenstva u Francuskoj izdana je i posebna srebrna kovanica s motivima nogometnog prvenstva. Ovaj izuzetno atraktivan srebrnjak nominale deset eura u ponudi je dostupan za vrijeme trajanja prvenstva od 10. lipnja do 10 srpnja.

Na raspolaganju je ograničena količina, a svaki bi navijač naše reprezentacije trebao razmisliti o kupnji ovog srebrnjaka te na taj način sačuvati vrijednu uspomenu čija će vrijednost s vremenom vjerojatno rasti.

Posebna ponuda traje do završetka Europskog prvenstva

Na naličju srebrnjaka nalazi se lik golmana u skoku za loptom. Lopta je ispupčena i pozlaćena. Ispod golmana utisnut je logotip nogometnog prvenstva Euro 2016 u Francuskoj. Rub kovanice je gladak, bez ikakvog zapisa.

Na licu kovanice prikazan je stilizirani nogometni stadion ispod kojega je navedena nominala 10 euro. Umjesto znamenke nula, u nominali je prikazana ispupčena nogometna lopta koja je također pozlaćena. U donjem lijevom dijelu kovanice utisnuta je godina izdanja 2016, a lijevo su navedeni inicijali zemlje izdavateljice srebrnjaka (Republika Francuska, RF).

image010

Lice i naličje kovanice

 

Svaki bi obožavatelj nogometa trebao razmisliti o kupnji ovog posebnog izdanja srebrne kovanice s motivima Europskog prvenstva u nogometu iz 2016. godine.

Ukoliko ste zainteresirani za kupnju ove kovanice, ali i ostalog investicijskog zlata i srebra obratite se tvrtki Tetragram na telefonski broj 01/236-5857 ili pak posjetite internetske stranice www.plemenit.hr ili www.tetragram.hr.

Ulaganje u zlato i srebro spada u red najsigurnijih ulaganja bez rizika treće strane. Plemenite kovine su kroz mnoga tisućljeća dokazale svoju neprikosnovenu postojanost, te sposobnost očuvanja vrijednosti u dugim vremenskim razdobljima.

Više informacija o ponudi: www.plemenit.hr/specijalna-ponuda-srebrnjak-nogometno-prvenstvo-euro-2016-francuska/

The post Izdana serija srebrnjaka s motivima Europskog prvenstva appeared first on SREBROZLATO.COM.

Categories: Hrvatska

Vrijednost zlata vrtoglavo raste

Thu, 16/06/2016 - 04:12
Vrijednost zlata vrtoglavo raste

Photo credit: Pixabay

Cijena zlata probila je psihološku granicu od 1300 američkih dolara za jednu uncu. Plemenitom žutom kovinom se trenutno trguje po cijeni od 1311 dolara za jednu uncu. Vrijednost zlata nije bila na ovako visokoj razini već gotovo dvije godine, od kolovoza 2014.

Od početka 2016. cijena žutog metala porasla je 23 posto, što zlato čini odličnim izborom za ulaganje u ovoj godini. Razlog ovog velikog porasta treba tražiti u odustajanju američke središnje banke od najavljenog podizanja referentne kamatne stope na američki dolar, ali i u sve većoj mogućnosti da Ujedinjeno Kraljevstvo napusti Europsku Uniju.

Analitičari očekuju daljnji cjenovni rast žutog metala

Nakon što je guvernerka američke središnje banke Janet Yellen nakon sastanka ove srijede izjavila kako su šanse za podizanje kamatne stope na dolar smanjene, tržište je odmah reagiralo. Cijena zlata probila je granicu od 1300 dolara te i dalje nastavlja vrtoglavo rasti.

Drugi važan razlog za cjenovni rast zlata jest sve bliži datum referenduma o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske Unije. Ako stanovnici Ujedinjenog Kraljevstva odluče da žele napustiti Europsku Uniju, ulagači u zlato bit će iznimno zadovoljni. Analitičari tvrde da će eventualni izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske Unije podići cijenu žutog metala na razinu od oko 1350 do 1400 dolara za uncu.

U posljednja 24 sata cijena srebra je porasla dva posto te sada iznosi 17,87 dolara za uncu, što je najviša razina u posljednja dva mjeseca. Od početka godine vrijednost srebra porasla je gotovo trideset posto.

Izvor: www.bloomberg.com/news/articles/2016-06-16/gold-tops-1-300-as-fed-rate-view-gives-new-strength-to-bulls

Photo credit: Pixabay

The post Vrijednost zlata vrtoglavo raste appeared first on SREBROZLATO.COM.

Categories: Hrvatska

Porast prodaje srebrnih kovanica u svibnju

Tue, 14/06/2016 - 01:09
Porast prodaje srebrnih kovanica u svibnju

Photo credit: Heraeus

Prema podacima američke kovnice U.S. Mint, u svibnju je prodano gotovo četiri i pol milijuna komada srebrnih kovanica American Eagle. Ovo je već peti mjesec zaredom u kojem je prodano više od četiri milijuna ovih poznatih srebrnjaka na području Sjedinjenih Američkih Država.

U 2016. godini ukupno je do sada prodano 23,413,000 srebrnih kovanica, od čega 4,498,500 u svibnju. Svibanjska prodaja najveća je do sada u povijesti, za pola milijuna veća od rekordne 2014. godine. U odnosu na prošlu godinu, ove je godine prodaja srebrnjaka American Eagle u svibnju porasla za 122 posto.

Prodaja srebrnjaka u odnosu na kovanice od zlata u padu

Prodaja srebrnjaka veća je od prodaje zlatnika, no taj se omjer počeo smanjivati. Omjer prodaje srebrnih i zlatnih American Eagle kovanica u 2014. godini iznosio je više od 100:1, dok je u 2015. pao na samo 75:1. Trend rasta prodaje zlatnih kovanica nastavit će se i ove godine te stoga možemo očekivati da će u 2016. godini ovaj omjer biti još niži.

Porast prodaje srebrnih kovanica u svibnju

Omjer prodaje zlatnih i srebrnih kovanica Američki orao, izvor: smaulgld.com

Cijena zlata porasla je pet posto od početka lipnja te sada iznosi 1280 američkih dolara za jednu uncu, dok je vrijednost srebra porasla sedam posto i sada iznosi 17,30 dolara za uncu.

Izvor: smaulgld.com/may-2016-american-silver-eagle-sales/

Photo credit: Heraeus

The post Porast prodaje srebrnih kovanica u svibnju appeared first on SREBROZLATO.COM.

Categories: Hrvatska

Tehnička analiza tržišta plemenitih kovina za tjedan od 06.06.2016. do 18.06.2016.

Mon, 13/06/2016 - 06:22

 

Screenshot (94)

Svijet, kao i vodeće burze, puni su svakojakih priča i događaja. Sigurno ste već čuli za kriptovalute te za najave budućnosti koja će biti vezana za ovakvu ili onakvu kriptovalutu. Danas je još uvijek najprepoznatljivija kriptovaluta Bitcoin. Ako usporedimo Bitcoin i zlato od početka 2014. godine, vidimo da smo danas na sličnoj razini, samo bi vas puno manje boljela glava da ste posjedovali zlato nego Bitcoin.

Screenshot (92)

RSI indikator trenutno ukazuje na prekupljenost zlata, što znači da bismo mogli očekivati korekciju cijene zlata.

Screenshot (93)

Do koje razine bi mogla ići korekcija cijene zlata govori nam Fibonacci, koji procjenjuje da bi vrijednost zlata kratkoročno mogla pasti do razine od 1111 eura za uncu.

The post Tehnička analiza tržišta plemenitih kovina za tjedan od 06.06.2016. do 18.06.2016. appeared first on SREBROZLATO.COM.

Categories: Hrvatska

Tehnička analiza tržišta plemenitih kovina za tjedan od 20.06.2016. do 25.06.2016.

Mon, 13/06/2016 - 04:51

Screenshot (95)

Usporedba cijene zlata s indeksom dionica S&P 500. Promatramo li posljednjih pet godina, indeks S&P 500 bio je bolja investicija nego zlato. Nas ne zanima ono što se već dogodilo i što je uračunato u cijenu, već ono što će se tek dogoditi. Mijenja li se ovaj trend u zadnjih pola godine? Primjećujete li to?

Screenshot (96)

Po mojoj prognozi, cijena zlata bi u narednih dan ili dva trebala doći na razinu od 1116 eura za jednu uncu, a tada slijedi obrat i cjenovni rast plemenite žute kovine do razine od 1168 eura za uncu.

Screenshot (97)

Srebro se trenutno nalazi unutar regresijskog kanala. Ima jak pozitivan trend. Preporuka ulagačima je da akumuliraju zalihe srebra kada se cijena malo spusti.

.

The post Tehnička analiza tržišta plemenitih kovina za tjedan od 20.06.2016. do 25.06.2016. appeared first on SREBROZLATO.COM.

Categories: Hrvatska

Zlato poraslo pet, a srebro sedam posto!

Mon, 13/06/2016 - 04:18

Investicijske plemenite kovinePlemenite kovine od početka lipnja doživjele su ponovno snažan cjenovni rast. Cijena zlata je u manje od dva tjedna porasla s 1085 eura na gotovo 1140 eura za uncu (31,1 gram), što je pozitivna promjena od čak pet posto. Srebro je u istom razdoblju raslo još brže, popevši se na razinu od 15,35 eura za uncu, što je jedan euro ili sedam posto više nego na početku mjeseca.

Ulagači koji su svoj novac prije 15 dana odlučili investirati u plemenite kovine danas imaju zadovoljstvo pohvaliti se dobitkom koji daleko nadilazi godišnji prinos na oročenu štednju u većini banaka.

Istovremeno, kupnjom fizičkih zlatnih i srebrnih poluga, odnosno, zlatnih i srebrnih kovanica, investitori u plemenite kovine izbjegli su i rizik nemogućnosti podizanja gotovine s vlastitog bankovnog računa. Taj je rizik uvijek prisutan budući da frakcionalni karakter papirnatih valuta ne dopušta da svi štediše odjednom podignu svoju ušteđevinu iz svih banaka. Banke, naime, štedne uloge svojih štediša posuđuju dalje, a samo male količine novca (ne više od 20 posto, a nerijetko i manje od 5 posto) drže u rezervi kako bi ih mogle štedišama isplatiti na zahtjev.

Mudro ulaganje u budućnost

Investitori koji svoj novac umjesto na računima banaka ulažu u fizičko zlato i srebro, u svakom trenutku imaju pristup svom novcu, te ne moraju strahovati od bankovnih i monetarnih iznenađenja. Plemenite kovine u formi investicijskih poluga i kovanica iznimno su likvidno sredstvo ulaganja. Njih je moguće trenutno unovčiti u bilo koju valutu u bilo kojem dijelu svijeta, pa tako i u Hrvatskoj. A što je osobito važno, trgovanje investicijskim zlatom na području Europske Unije potpuno je oslobođeno poreznih davanja.

Stoga svaki mudri stvaratelj nove vrijednosti trebao bi barem dio svojeg novca pohraniti u plemenite kovine.

Ukoliko ste zainteresirani za kupnju investicijskog zlata i srebra obratite se tvrtki Tetragram na telefonski broj 01/236-5857 ili pak posjete internetske stranice www.plemenit.hr ili www.tetragram.hr.

Ulaganje u zlato spada u red najsigurnijih ulaganja bez rizika treće strane. Zlato je kroz mnoga tisućljeća dokazalo svoju neprikosnovenu postojanost, te sposobnost očuvanja vrijednosti u dugim vremenskim razdobljima.

 

The post Zlato poraslo pet, a srebro sedam posto! appeared first on SREBROZLATO.COM.

Categories: Hrvatska

Britansko “NE” Europi podići će cijenu zlata na 1400 dolara?

Mon, 13/06/2016 - 03:51
referendum

Photo credit: Lewis Clarke

Cijene plemenitih kovina nastavile su rasti i drugi tjedan zaredom. Cijena zlata porasla je na 1284 dolara za jednu uncu te se tako ponovno približila psihološkoj granici od 1300 dolara. Jedan od razloga novog cjenovnog rasta zlata jest britanski referendum o izlasku iz Europske Unije.

Referendum u kojem će stanovnici Ujedinjenog Kraljevstva odlučiti žele li ostati dio Europske Unije održat će se 23. lipnja ove godine. Prema anketama utrka je izjednačena – 43 posto Britanaca želi izaći iz Europske Unije, 42 posto želi ostanak, dok je 12 posto neodlučnih. Tko u posljednjih deset dana na svoju stranu pridobije neodlučne birače pobijedit će na ovom referendumu.

Nesigurnost i neizvjesnost idu u prilog rastu cijene žutog metala

Ako stanovnici Ujedinjenog Kraljevstva odluče da žele napustiti Europsku Uniju, ulagači u zlato bit će zadovoljni. Analitičari tvrde da će eventualni izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske Unije podići cijenu zlata.

Analitičar ANZ Bank-a u nedavnom izvješću predviđa cjenovni rast zlata do 1400 američkih dolara za jednu uncu ukoliko Britanci odluče napustiti Europsku Uniju. Ipak, tvrdi da se rast neće dogoditi preko noći, već će za njega biti potreban duži period.

Sve veći broj ljudi u Ujedinjenom Kraljevstvu odlučuje se na ulaganje u plemeniti žutu kovinu. Smatraju da je ulaganje u zlato najbolje rješenje za trenutnu nesigurnost. Dok situacija ne bude jasnija, plemenita žuta kovina će mnogima biti utočište za imovinu.U vremenima koje karakteriziraju nesigurnost i neizvjesnost, zlato je uvijek dobra oklada.

Photo credit: Lewis Clarke

Izvor: www.cnbc.com/2016/06/09/fed-caution-brexit-risk-boosting-gold-price-with-1400-a-possibility-says-anz.html

The post Britansko “NE” Europi podići će cijenu zlata na 1400 dolara? appeared first on SREBROZLATO.COM.

Categories: Hrvatska

Britanci za stare dane štede u zlatu

Thu, 09/06/2016 - 02:21
Britanci za stare dane štede u zlatu

Kovnica Royal Mint

Britanska kovnica novca The Royal Mint svojim će klijentima ponuditi uslugu mirovinske štednje u zlatu. Britanski štediše po prvi puta u povijesti moći će dio svoje mirovinske štednje čuvati pohranjen u obliku zlatnih poluga. Ulagači koji se odluče za ovaj oblik štednje imaju na raspolaganju poluge od sto grama te poluge od jednog kilograma.

Royal Mint nudi i uslugu pohranjivanja te čuvanja zlatnih poluga za sve kupce koji to žele. Trezor u kojem se čuvaju poluge štediša nalazi se u Južnom Walesu, u mjestu Llantrisant, a štiti ga britansko Ministarstvo obrane. Iako od 2014. postoji mogućnost samostalne štednje u obliku zlatnih poluga britanske kovnice Royal Mint, ova promjena omogućit će svima koji žele da dio svoje službene mirovinske štednje pohrane u obliku poluga plemenite žute kovine.

Ako država bankrotira, mirovine nestaju

Ovaj oblik štednje bit će oslobođen poreza budući da se u Velikoj Britaniji porez na promet plemenitom žutom kovinom ne plaća. Najveći trošak ulagačima predstavljat će čuvanje zlata, za što će kovnici svake godine morati platiti jedan posto ukupne vrijednosti svoje štednje, plus PDV.

Stručnjaci upozoravaju klijente da štednja samo u obliku zlatnih poluga nije najpametnije rješenje. Klijentima predlažu da u obliku zlata drže samo određeni dio svoje mirovinske štednje. Diverzifikacija imovine osiguranje je od financijskih i monetarnih kriza. U vrijeme negativnih kamatnih stopa i inflacije zlato je izvrsno osiguranje za stare dane.

I u Republici Hrvatskoj bi mnogi ulagači trebali razmisliti o vlastitoj mirovinskoj štednji u obliku zlata. Službeni državni mirovinski sustav već dugo se nalazi u problemima. Prvi stup, koji je u potpunosti pod kontrolom države, može se promatrati kao jedna vrsta Ponzijeve sheme. Sve dok je količina sredstava koje su osiguranici uplaćivali u sustav premašivala količinu novca potrebnog za isplatu mirovina, sustav je odlično funkcionirao. Danas je situacija izrazito loša. Država gotovo polovicu iznosa potrebnog za isplatu mirovina pokriva uzimanjem novca iz državnog proračuna, odnosno zaduživanjem.

Stanje nije puno bolje niti u drugom stupu koji, iako službeno nije pod nadzorom države, osamdeset posto svoje imovine ulaže u državne obveznice. Hrvatske državne obveznice spadaju među visokorizične, odnosno “junk” obveznice. Vrijednost visokorizičnih obveznica podložna je znatnim oscilacijama na tržištu, a predstavljaju najnižu sigurnost prilikom ulaganja.

Hrvatske mirovine su sigurne onoliko koliko je sigurna naša domaća ekonomija. Bankrotira li država, zaboravite na prvi i drugi stup. Ako se to dogodi, građanima ostaje samo treći stup i privatna štednja izvan mirovinskog sustava. Svakome je vlastita sigurnost prioritet te bi stoga svi trebali razmisliti o držanju određenog dijela vlastite mirovinske štednje u zlatu.

Photo credit: Wikimedia Commons

 

The post Britanci za stare dane štede u zlatu appeared first on SREBROZLATO.COM.

Categories: Hrvatska

McDonald’s dijeli zlatne medaljone

Wed, 08/06/2016 - 07:22
McDonald's dijeli zlatne medaljone

Photo credit: Wikimedia Commons

Najpoznatiji lanac brze hrane na svijetu, američki McDonald’s, pokrenuo je u Japanu promotivnu kampanju u kojoj poklanja jedan zlatni pileći medaljon. Pileći medaljoni, poznatiji pod nazivom “Nuggets”, jedno su od najpopularnijih jela iz ovog američkog lanca brze prehrane.

Nugget na engleskom jeziku znači grumen, što su japanski stručnjaci za marketing povezali sa zlatnim grumenjem. Tamošnji McDonald’s svojim gostima nudi šansu da kupnjom ovog jela dobiju i jedan medaljon, odnosno grumen od 18-karatnog zlata. Sretni kupac postat će vlasnik zlatnog medaljona čija se vrijednost procjenjuje na gotovo 1500 američkih dolara.

Rast cijene zlata povećat će i vrijednost glavne nagrade

Da bi osvojili ovu vrijednu nagradu, japanski kupci moraju pratiti tragove o zlatnom medaljonu koje McDonald’s objavljuje na svom Twitter profilu.

McDonald's dijeli zlatne medaljone

Plakat s misterioznim kradljivcem zlatnih medaljona, izvor: McDonald’s Twitter

Nagradna igra je postavljena tako da kupci putem Twittera prate objave koje ostavlja misteriozni kradljivac zlatnog grumena, koji voli krasti McDonald’s-ove pileće medaljone. Osim glavne nagrade, sretni dobitnici mogu osvojiti i više utješnih nagrada kao što su porcije običnih pilećih medaljona.

Cijena zlata ponovno je počela rasti, a ako se ovaj trend nastavi, sretni dobitnik bi u vrijeme završetka nagradne igre mogao biti bogatiji od predviđenog.

Izvor: www.cnbc.com/2016/06/06/mcdonalds-japan-is-giving-away-a-gold-chicken-nugget.html

Photo credit: Wikimedia Commons

The post McDonald’s dijeli zlatne medaljone appeared first on SREBROZLATO.COM.

Categories: Hrvatska

Tehnička analiza tržišta plemenitih kovina za tjedan od 06.06.2016. do 11.06.2016.

Wed, 08/06/2016 - 01:36

Screenshot (88)

Sljedeća ciljna cijena za zlato je preko 1305 dolara za uncu. Sada zlato malo gubi kontakt sa naftom, koja je u posljednjih nekoliko tjedana poprilično poskupila.

Screenshot (89)

50-dnevni pomični prosjek je još uvijek iznad 200-dnevnog pomičnog prosjeka što znači da pozitivni trend još uvijek drži kontinuitet i da smo proteklih 10 dana gledali samo blagu korekciju cijene zlata.

Screenshot (90)

Srebro također drži pozitivan trend i nervozno čekamo trenutak kada će vrijednost srebra početi značajno rasti. Na srebru možemo realno očekivati rast cijene od 20 do 30 posto u kratkom razdoblju od pola godine.

Zlato je imovina, a novac je zapravo potvrda za nečiji dug.

The post Tehnička analiza tržišta plemenitih kovina za tjedan od 06.06.2016. do 11.06.2016. appeared first on SREBROZLATO.COM.

Categories: Hrvatska

Cijena zlata porasla nakon loših rezultata američke privrede

Mon, 06/06/2016 - 01:34
Cijena zlata porasla nakon loših rezultata američke privrede

Photo credit: Heraeus

Cijena plemenite žute kovine ponovno raste. Nagli rast vrijednosti zlata uslijedio je u petak, nakon što je objavljeno da je u svibnju u Sjedinjenim Američkim Državama otvoreno samo 38 000 novih radnih mjesta.

Prošli svibanj najslabiji je mjesec u posljednjih pet i pol godina. Analitičari su očekivali otvaranje čak 155 000 novih radnih mjesta.

Ove vijesti s američkog tržišta rada srušile su vrijednost američkog dolara pet posto u odnosu na košaricu šest najvažnijih svjetskih valuta. Ovo je najveći pad vrijednosti američkog dolara još od veljače.

Pad vrijednosti dolara povoljan je za rast cijene žutog metala

Ovaj pad vrijednosti dolara, odnosno rast cijene žutog metala posljedica je neispunjenih očekivanja da će američka središnja banka već prije početka ljeta povećati kamatne stope na dolar. Američko gospodarstvo ipak ne raste toliko brzo koliko se mislilo i nije spremno za novo povećanje kamatnih stopa. Izvješće s američkog tržišta rada ne ide na ruku obveznicama Sjedinjenih Američkih Država koje slabe zbog loših rezultata gospodarstva.

“Izvješće neće zadovoljiti kriterije američke središnje banke za podizanje kamatnih stopa već u lipnju ove godine. Bit će to novo veliko razočaranje za tržište kapitala,” rekao je Royce Mendes, direktor CIBC Capital Marketsa iz Toronta.

Prije objave rezultata vrijednost zlata iznosila je 1213 američkih dolara za jednu uncu, da bi nakon objave naglo skočila za trideset dolara po unci nakon serije masovnih kupovanja. Od početka godine vrijednost plemenitog žutog metala porasla je više od 17 posto.

Najavljeno odustajanje od podizanja kamatnih stopa prije ljeta smanjit će oportunitetne troškove držanja zlata što bi moglo dovesti do daljnjeg rasta cijene žutog metala. Iako zlato ne donosi nikakvu kamatu ni prinos, nakon ovih vijesti plemenita žuta kovina ponovno postaje vrlo poželjna imovina za ulaganje.

Cijena srebra porasla je jedan posto te sada iznosi 17.50 dolara za jednu uncu. Vrijednost platine također je porasla te sada iznosi 1082 dolara za uncu, 1,7 posto više nego prošloga tjedna.

Izvor: www.mining.com/gold-price-jumps-on-big-us-jobs-miss/

Photo credit: Heraeus

 

The post Cijena zlata porasla nakon loših rezultata američke privrede appeared first on SREBROZLATO.COM.

Categories: Hrvatska

Rekordna potražnja za srebrnjacima

Thu, 02/06/2016 - 02:42
Rekordna potražnja za srebrnjacima

Photo credit: Heraeus

Ulagači u plemenite kovine pokupovali su rekordnih 89.6 milijuna srebrnih kovanica težine jedne unce u 2015. godini. Prema redovnom godišnjem izvješću USAGOLD-a, prošla godina bila je rekordna za prodaju srebrnjaka iz kovnica.

Tijekom 2014. godine prodano je također impresivnih 77.9 milijuna kovanica, dok je u 2013. prodano 85.4 milijuna unci srebrnjaka. U odnosu na 2014. godinu količina prodanih srebrnjaka porasla je 14 posto.

Prošle je godine iz kovnica prodano i 2.75 milijuna unci plemenite žute kovine, što je gotovo 30 posto više nego 2014. godine.

Plemenite kovine štite ulagače od gospodarske krize

2015. godina bila je vrlo povoljna za kupnju plemenitih kovina. Cijena zlata na početku godine iznosila je 1188 dolara za jednu uncu, a do kraja godine je pala na samo 1061 dolar. Cijena srebra, koje je puno volatilnije od zlata, iznosila je 15,73 dolara za uncu na početku prošle godine.

Do kraja 2015. cijena je pala na 13.83 dolara za uncu. Među najvećim kupcima su ulagači koji plemenite kovine kupuju kao oblik mirovinske štednje zbog straha od financijske i monetarne krize.

Rekordna potražnja za srebrnjacima

Potražnja za srebrnjacima, izvor: USAGOLD

Kao što možete vidjeti na slici, potražnja za srebrom znatno je porasla u odnosu na stanje prije izbijanja financijske krize. Nakon 2008. potražnja nije više padala na razinu kakva je bila prije gospodarske krize.

Stalna potražnja za plemenitim kovinama signalizira zabrinutnost ulagača oko stanja u gospodarstvu. Mnogi investitori i dalje strahuju od izbijanja nove gospdorske krize te stoga traže sigurnu luku za svoju imovinu – ulaganje u plemenite kovine.

Izvor: www.usagold.com/cpmforum/2016/06/01/global-mints-report-record-silver-coin-sales-for-2015/

Photo credit: Heraeus

The post Rekordna potražnja za srebrnjacima appeared first on SREBROZLATO.COM.

Categories: Hrvatska

Tehnička analiza tržišta plemenitih kovina za tjedan od 30.5.2016. do 03.06.2016.

Wed, 01/06/2016 - 01:34

Screenshot (83)

Zlato denominirano u eurima probilo je donju granicu Fibonaccijeve linije. Probilo je i 50-dnevnu prosječnu liniju. Očigledno je da će dotaknuti 200-dnevni prosjek na 1065 eura za uncu zlata. To se može dogoditi u narednih par dana, a onda bismo trebali vidjeti rast cijene.

Screenshot (84)

Rast cijene zlata najavljuje i RSI oscilator, koji je na granici preprodanosti. Ovaj podatak znači da bi se RSI oscilator u narednom periodu trebao okrenuti zbog rasta cijene zlata.

Screenshot (85)

RSI oscilator za zlato denominirano u američkim dolarima je također na granici preprodanosti i bliži se dizanje cijene zlata.

The post Tehnička analiza tržišta plemenitih kovina za tjedan od 30.5.2016. do 03.06.2016. appeared first on SREBROZLATO.COM.

Categories: Hrvatska

Rast vrijednosti američkog dolara

Tue, 31/05/2016 - 05:11
Rast vrijednost američkog dolara

Zgrada američke središnje banke

Guvernerka američke središnje banke Janet Yellen potvrdila je dosad neslužbene najave kako američka središnja banka razmatra mogućnost podizanja kamatnih stopa na američki dolar tijekom idućih nekoliko mjeseci.

U govoru na američkom sveučilištu Harvard izjavila je da bi povećanje kamatne stope bilo prikladno ukoliko se rast američkog gospodarstva nastavi dosadašnjim tempom. Prošloga mjeseca nitko nije očekivao povećanje kamata prije rujna, no sada više od trideset posto ulagača na tržištima kapitala smatra da je mogućnost podizanja kamatnih stopa prije ljeta vrlo izgledna.

Ova najava snažno je ojačala američki dolar u odnosu na druge valute iz košarice Međunarodnog monetarnog fonda, te spustila vrijednost zlata na razinu od 1211 dolara za jednu uncu.

Jačanje dolara moglo bi usporiti cjenovni rast zlata

Gospodarstvo Sjedinjenih Američkih Država je u prva tri mjeseca ove godine imalo nešto bolju stopu rasta nego što se očekivalo. Američko gospodarstvo tako je uspjelo nastaviti svoj rast unatoč usporavanju globalnog ekonomskog rasta.

Vrijednost američkog dolara počela je ponovno rasti nakon nove najave guvernerke američke središnje banke Janet Yellen. Ako do porasta kamatnih stopa na dolar stvarno dođe, to će povećati oportunitetne troškove držanja zlata što bi moglo dovesti do blagog pada cijene plemenite žute kovine.

Jačanje dolara ne ide u korist cjenovnom rastu zlata i zbog činjenice da se na svjetskim tržištima trguje zlatom denominiranim u američkom dolaru. Rast vrijednost dolara stoga zlato čini skupljim za strane ulagače.

Cijena srebra pala je gotovo deset posto u odnosu na početak svibnja te sada iznosi 16.04 dolara za jednu uncu.

Photo credit: Heraeus

The post Rast vrijednosti američkog dolara appeared first on SREBROZLATO.COM.

Categories: Hrvatska

Devet citata Ludwiga von Misesa o zlatu

Fri, 20/05/2016 - 05:15

download (5)Ludwig von Mises, autor ovih citata koji govore o važnosti primjene zlatnog standarda u ekonomiji, rodio se 1881. godine u Lavovu (Austro-Ugarska). Ovaj austrijski ekonomist i filozof poznat je kao pisac raznih knjiga o ekonomiji te po promoviranju ideja slobodnog tržišta.

Mises je jedan od najpoznatijih predstavnika Austrijske škole ekonomije. Cijeli svoj život posvetio je promicanju ekonomskih načela kako ih je on razumijevao.

Jedna od njegovih zasluga je i razvoj monetarne teorije poslovnih ciklusa. Bio je zagovornik zlatnog standarda kojeg je smatrao važnim oruđem za kontrolu samovolje državnih vlasti.

Sljedećih devet citata o zlatu i zlatnom standardu opisuju njegov pogled na važnost plemenite žute kovine u ekonomskoj politici

  1. Svaka nacija, bila bogata ili siromašna, moćna ili slaba, može u bilo kojem trenutku ponovno prihvatiti zlatni standard.

Izvor: Svemoguća vlada

  1. Zlatni standard ima jednu ogromnu vrijednost – u zlatnom standardu ponuda (ukupna količina) novca neovisna je o politikama državnih vlasti i političkih stranaka. U tome je njegova najveća prednost. On je oblik zaštite od rasipničkih vlada.

Izvor: Ekonomska politika

  1. Zlatni standard kupovnu moć novca čini neovisnom o ambicijama i podvalama državnih vlasti, diktatora, političkih stranaka ili interesnih grupacija. Zlatni standard je ono što su slobodoljubivi politički lideri 19. stoljeća zvali “novac s pokrićem”.

Izvor: Planiranje za slobodu

  1. Ljudi su kao novac izabrali plemenite kovine, odnosno zlato i srebro, zbog njihovih mineraloških, fizičkih i kemijskim svojstava. Uporaba novca u tržišnoj ekonomiji je prakseološki neophodna činjenica. Korištenje zlata kao novca, umjesto nečeg drugog, je zapravo povijesna činjenica i kao takva ne može biti koncipirana od strane katalaksije.

Izvor: Ljudsko djelovanje

  1. Svi planovi sabotiranja napretka prema blagostanju, miru, slobodi i demokraciji bili su neskloni prema zlatnom standardu, ne samo na razini ekonomije. U njihovim je očima zlatni standard predstavljao simbol svih onih doktrina i politika koje su željeli uništiti.

Izvor: Ljudsko djelovanje

  1. Povratak zlatu ne ovisi samo o ispunjavanju nekih materijalnih uvjeta. To je ideološki problem. Pretpostavlja samo jednu činjenicu – napuštanje iluzije da će povećanje količine novca kreirati prosperitet.

Izvor: Ekonomska sloboda i intervencije

  1. Zlatni standard nije se urušio. Državne vlade su ga se odrekle kako bi utrle put prema inflaciji. Cijeli državni aparat za ugnjetavanje i iznudu – policajci, carinici, sudovi, a u nekim državama i krvnici – bili su stavljeni u funkciju s ciljem uništenja zlatnog standarda. Svečane zakletve bile su prekršene, donošeni su retroaktivni zakoni, prkosilo se ustavu i povelji o pravima. Politički komentatori hvalili su vladine odluke i pozdravljali dolazak novog doba papirnatog novca.

Izvor: Teorija novca i kredita

  1. Klasični zlatni standard sam je po sebi učinkovit način za ograničavanje moći državnih vlasti da kreiraju inflaciju domicilne valute. Bez ovog ograničenja svi drugi oblici ustavne zaštite postaju uzaludni.

Izvor: Teorija novca i kredita

  1. Zlatni standard bio je svjetski standard u doba kapitalizma, odnosno doba povećanja blagostanja, slobode i demokracije, kako političke tako i ekonomske. U očima slobodnih trgovaca njegova glavna snaga bila je činjenica da je vrijedio jednako u cijelome svijetu. Bio je sredstvo razmjene kojim se zapadna civilizacija proširila u sve dijelove svijeta, svuda uništavajući okove praznovjerja i predrasuda, sijući sjeme novog života i blagostanja, otvarajući umove i duše ljudi i kreirajući do tada neviđena bogatstva. Zlatni standard pratio je pobjedonosni napredak liberalizma zapadne civilizacije prema ujedinjenju svih nacija u zajednicu slobodnih država koje bi u miru međusobno kooperirale.

Izvor: Ljudsko djelovanje

Zlatni standard bez sumnje predstavlja zlatno doba kapitalizma i međunarodne razmjene dobara. Njegovim prestankom započelo je doba papirnatog novca, inflacije i samovolje državnih vlasti.

The post Devet citata Ludwiga von Misesa o zlatu appeared first on SREBROZLATO.COM.

Categories: Hrvatska

George Soros prodaje dionice te kupuje zlato

Thu, 19/05/2016 - 04:00
George Soros prodaje dionice te kupuje zlato

George Soros

Američki milijarder i poznati filantropist George Soros prodao je 37 posto dionica američkih kompanija iz svog portfelja te je umjesto toga kupio udjele u rudnicima zlata.

Ovaj potez označava pad Sorosovog povjerenja u gospodarstvo Sjedinjenih Američkih Država, odnosno njegovo očekivanje da će plemenita žuta kovina nastaviti svoj ovogodišnji cjenovni rast.

Ulagači bi trebali dobro razmisliti o razlozima zbog kojih se ovaj svjetski poznati investitor okreće ulaganju u zlato. Još ne tako davne 2013. godine George Soros je javno pozivao ulagače na prodaju zlata te tvrdio da ulaganje u plemenitu žutu kovinu nema budućnost.

Zlato kao osiguranje od usporavanja gospodarskog rasta

Odluka o prodaji dionica i kupnji zlata proistekla je iz zabrinutosti zbog usporavanja svjetskog gospodarstva. I kinesko i američko gospodarstvo nalazi se u problemima od početka godine. Soros je prošlog mjeseca upozorio da trenutni uvjeti u kineskom gospodarstvu podsjećaju na one koji su 2008. godine doveli do financijske krize, odnosno do početka globalne recesije.

Ovo potvrđuje i oporavak cijene zlata od početka ove godine i to oko 20 posto nakon što su se cijene dionica početkom ove godine doživjele pad. Tada je kriza na burzama započela u Aziji, a ubrzo se proširila na ostatak svijeta. Soros je ovim potezom povećao izloženost svog fonda prema zlatu, što je mnoge iznenadilo.

Suprotno dosadašnjim kupnjama, Sorosu je sada zanimljivo zlato. Glavni razlog za ovu promjenu u razmišljanju je upravo povećana mogućnost monetarnog i financijskog sloma. Opće je poznato da u takvim situacijama ulagači u plemeniti metal profitiraju. Zlato tada postaje sigurna luka za imovinu.

Izvor: www.bloomberg.com/news/articles/2016-05-16/billionaire-soros-cuts-u-s-stocks-by-37-buys-gold-producer

Photo credit:

The post George Soros prodaje dionice te kupuje zlato appeared first on SREBROZLATO.COM.

Categories: Hrvatska

Eldorado Gold prodaje svoj udio u kineskim rudnicima

Tue, 17/05/2016 - 04:08
Eldorado Gold prodaje svoj udio u kineskim rudnicima

Photo credit: Wikimedia Commons

Kanadska tvrtka za iskopavanje ruda, Eldorado Gold, prodaje svoje udjele u rudnicima zlata koji se nalaze na području Kine. Eldorado Gold je do ove prodaje bio najveći inozemni proizvođač zlata u Kini.

Posjedovali su udio u dva rudnika te nekoliko razvojnih projekata na području Kine. Svoj udio prodaju kineskoj tvrtki Yintai Resources za oko šest stotina milijuna američkih dolara, u gotovini.

Do dogovora je došlo tjedan dana nakon što je Eldorado Gold odlučio prodati i svoj udio u rudniku Jinfeng, kojega su prodali također kineskom China National Gold Groupu.

Prodaja rudnika u Kini potaknula rast vrijednosti kompanije

Rudnici White Mountain i Tanjianshan, kao i razvojni projekt Eastern Dragon, prema dogovoru ovih kompanija trebali bi prijeći u ruke Yintai Resourcesa krajem ove godine. Kanadska će tvrtka, koja je posjedovala udio u tri od šest operativnih rudnika u Kini, ovim prodajama zaraditi gotovo milijardu dolara.

Prodaja će označiti kraj dominacije Eldorado Golda u Kini, ali će kompanija i dalje ostati vrlo važna na svjetskom tržištu. Nakon ove prodaje, ostaju im udjeli u rudnicima u Turskoj, Grčkoj, Rumunjskoj i Brazilu.

Investitori su zadovoljni ovim prodajama te je vrijednost dionica ove kanadske kompanije porasla za 3,6 posto nakon objave ovih vijesti. Porasla je i cijena zlata za 0,1 posto, odnosno za više od 20 posto u odnosu na početak godine. BMO Capital Markets i Cutfield Freeman & Co financijski su savjetnici Eldorado Golda za ove transakcije.

Izvor: www.mining.com/eldorado-gold-to-sell-remaining-assets-in-china-to-yintai-resources-for-600-million

Photo credit: Wikimedia Commons

The post Eldorado Gold prodaje svoj udio u kineskim rudnicima appeared first on SREBROZLATO.COM.

Categories: Hrvatska

Zlato je osiguranje od nove gospodarske krize

Mon, 16/05/2016 - 04:47
Gold_und_Geld_-_Gold_and_Money__Inflation___7_

Photo credit: Heraeus

Stanley Druckenmiller, američki investitor i milijarder, javno je pozvao ulagače na prodaju obveznica Sjedinjenih Američkih Država i kupnju zlata. On je drugi u nizu poznatih ulagača, nakon Paula Singera, koji savjetuje ulagače da svoj novac ulože u plemenitu žutu kovinu.

Vrijednost zlata porasla je više od 20 posto u odnosu na početak ove godine, što ga čini jednom od roba s najvećim cjenovnim porastom u ovoj godini. Sve više poznatih investitora javno savjetuje ulagače da svoj novac drže u obliku fizičkog zlata, budući da postoji realna opasnost od nove gospodarske krize.

Dok vrijednost novca pada, cijena zlata će rasti

U pismu klijentu krajem travnja Singer je napisao: “Razumno je posjedovati zlato. Ostali investitori napokon su se počeli slagati sa mnom. Počeli su polako shvaćati da je cilj središnjih bankara slabljenje vrijednosti njihovih domicilnih valuta.”

Investitori kao Druckenmiller i Singer, koji su odgovorni za milijarde dolara tuđih uloga, moraju pratiti širu sliku svjetskih gospodarskih trendova. Nije dovoljno pročitati ekonomska predviđanja američke središnje banke te na tome temeljiti svoje investicije. Zapravo, ovi ulagači često otvoreno kritiziraju američku središnju banku.

Još jedan veliki američki investitor, Bill Gross, nedavno je dao izjavu u kojoj kritizira središnje banke te predlaže ulaganje novca u plemeniti žuti metal. “Već dugo govorim da je sve ovo Ponzijeva shema. Dolazimo do točke gdje više neće biti povratka. Središnje banke i dalje povećavaju količinu novca u opticaju. Politika negativnih kamatnih stopa i slabljenje vrijednosti vlastite valute (eng. quantitative easing) dovode do rizika i postoji realna opasnost da će ovakva monetarna politika na kraju stvoriti inflaciju koju tržište neće moći izdržati”.

Izvor: schiffgold.com/key-gold-news/golds-best-quarter-in-30-years-is-just-the-beginning/

Photo credit: Heraeus

 

The post Zlato je osiguranje od nove gospodarske krize appeared first on SREBROZLATO.COM.

Categories: Hrvatska