Yaron Brook - Nema proizvodnje bez kapitalista

Yaron Brook objašnjava zašto nema proizvodnje bez kapitalista. "Banke stvaraju radna mjesta (posao). One trebaju nekog ko ima ideju, potreban im je preduzetnik, ali sam preduzetnik ne može da stvori radna mjesta. Radna mjesta se kreiraju sa kombinacijom ideja i novca, ideja i financija."

Isječak iz Pete godišnje Ayn Rand lekcije na Adam Smith institutu. Cijela przentacija dostupna na izvoru: Adam Smith YouTube kanal.

Transkript:

… šta se zapravo dešava je to da neko ima ideju. I da bi se upotrijebila ta ideja, da bi se ta ideja pretvorila u realnost, oni moraju da idu financijerima i prikupe nešto kapitala, a zatim se taj kapital koristi za isplatu plaća zaposlenima, jer ja ne znam veoma mnogo radnika koji su spremni da rade godinama i godinama besplatno, dok kompanija ne ostvari profit. Oni žele da budu plaćeni, bez obzira da li je kompanija profitabilna ili ne. Ko ih plaća? Ko ih plaća dok kompanija ne zarađuje nikakav profit?

Koliko je vremena potrebno da bi biotehnološka kompanija postala profitabilna? 20 godina možda, 10 godina, 15 godina. Ti naučnici, ostavimo po strani fizički rad, ti naučnici rade besplatno u tom periodu, i samo čekaju da kompanija postane profitabilna, a onda će uzeti procenat od profita, zar ne? Ne! Оni žele svoje plaće. Dakle, ko plaća te plaće? Financijeri. Kapitalisti. Oni plaćaju plaće, oni plaćaju za opremu, oni plaćaju kiriju, oni sve plaćaju. Ako ste u biotehnološkoj industriji, u pola slučajeva ili možda u 80% slučajeva niste postigli profitabilnost, i vi nikada nećete povratiti uloženi novac. Vi računate na taj jedan slučaj gdje hoćete, i vi ćete zaraditi mnogo novca na tome. Da biste nadoknadili izgubljeni novac za sve one investicije što nisu donijele profit. Nema proizvodnje bez kapitalista. Nema proizvodnje bez financijera. Nema posla u privredi bez financija. Nema posla bez Rothschilds-a i svih banaka koje nas okružuju. Banke stvaraju radna mjesta (posao). One trebaju nekog ko ima ideju; potreban im je preduzetnik; ali sam preduzetnik ne može da stvori radna mjesta. Radna mjesta se kreiraju sa kombinacijom ideja i novca, ideja i financija.

Preveo Jadranko Brkić

Video: 

Komentari

Objavi novi komentar

Sadržaj ovog polja je privatan i neće biti javno prikazan.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
CAPTCHA
Ovo pitanje je za potvrdu da ste vi validan korisnik i da onemogucimo automatizirane spam poruke.