Slobodno tržište je džungla

"Slobodno tržište je džungla, ono je divno i brutalno i treba ga ostaviti na miru. Kada biznis ne uspije on propadne i na njegovo mjesto dolazi novi bolji biznis." Ron Swanson o kapitalizmu. Kreirano za edukativne svrhe.

 Izvor: switchfootforever24 YouTube kanal.

Transkript:

Leslie:

Samo napred Ron, da čujem tvoju propovijed. Oh, čekaj, ja ću to uraditi umjesto tebe. Rekao sam ti Leslie, to je ono što se dešava kada se država miješa u biznis. Država je loša, biznis je dobar. Slobodno tržište, bla bla, bla, ...

Ron Swanson:

Kapitalizam je jedini način, Leslie. On pokreće našu zemlju ka naprijed. To je ono što čini Ameriku prosperitetnom, dok je Engleska OK, a Francuska užasna.

Leslie:

Ja volim kapitalizam. Ja volim konkurenciju. Ja sam konkurentnija od tebe.

Ron Swanson:

Ja ne mislim tako.

Leslie:

Ja mislim tako.

Ron Swanson:

Smiri se.

Leslie:

Ne. Ti izmiri dugove. Jer je račun plaćen, jer sam ga ja platila i ja sam pobijedila. Vidi, poenta je da mora da postoji način da vlada pomogne mjesta koja stvaraju vrijednost u društvu, ali nisu nužno u mogućnosti da radeći u tome zarade novac.

Ron Swanson:

To ne treba da postoji. Slobodno tržište je džungla, ono je divno i brutalno i treba ga ostaviti na miru. Kada biznis nije uspješan on propadne i na njegovo mjesto dolazi novi bolji biznis. Samo dopustimo da biznis bude biznis a da vlada bude vlada.

 

Preveo Jadranko Brkić

Video: 

Komentari

Objavi novi komentar

Sadržaj ovog polja je privatan i neće biti javno prikazan.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
CAPTCHA
Ovo pitanje je za potvrdu da ste vi validan korisnik i da onemogucimo automatizirane spam poruke.