Daniel Hannan - EU reket

Gospodine predsjedniče, uvijek se radi o novcu, zar ne. Koliko vremena provodimo u ovoj komori govoreći o transferima novca! Mi nikada ne razmišljamo o onesposobljavajućem efektu koje to može imati na pojedince, na čitave profesije, konsultanate i izvođače radova, i na ljude koji su naučili kako da žive od briselskih institucija, čak i na čitave nacije koje su podstaknute da gledaju dalje od svojih granica za svaki uspon u životu. Debata: Implementacija evropskog fonda za strateške investicije, Evropski parament, Strazburg, 15. juni, 2017.

Izvor: DanHannan YouTube kanal.

Transkript:

Gospodine predsjedniče, uvijek se radi o novcu, zar ne. Koliko vremena provodimo u ovom domu govoreći o transferima novca? Mi nikada ne razmišljamo o onesposobljavajućim efektima koje to može imati na pojedince, na čitave profesije, konsultanate i izvođače radova, i na ljude koji su naučili kako da žive od briselskih institucija, čak i na čitave nacije koje su podstaknute da gledaju dalje od svojih granica za svaki uspon u životu.

Mi smo evoluirali cijeli specijalni vokabular za razgovaranje o tome kako održavamo protok novca. Na primjer, riječ "pohlepa" se uvijek koristi za nekoga ko ima pretenzije prema tuđem novcu. Ta riječ se nikada ne koristi za nekoga ko želi da zadrži svoje resurse za sebe. Riječ “solidarnost” se koristi kada mi evropski političari dogovaramo transfer.

Ja bih napravio jedno upozorenje, jednu notu opreza. Ako glasate za političare koji su obećali da će vam dati tuđi novac, ne žalite se kada uzmu vaš novac za trošenje na nekog drugog, ili čak za trošenje na same sebe.

Preveo Jadranko Brkić
 

Video: 

Komentari

Objavi novi komentar

Sadržaj ovog polja je privatan i neće biti javno prikazan.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
CAPTCHA
Ovo pitanje je za potvrdu da ste vi validan korisnik i da onemogucimo automatizirane spam poruke.