Lipa - udruga poreznih obveznika

Udruženi sadržaj
Lipa, udruga poreznih obveznika
Ažurirano: prije 2 sata 49 minuta

Isprintaj za baku: “Svaki potpis je bitan!”

Pet, 12/05/2017 - 02:25

Udruga poreznih obveznika „Lipa“ zahvaljuje svima na podršci i potpisivanju peticije protiv uvođenja poreza na nekretnine. Nastavljamo s peticijom sve do završetka lokalnih izbora, nakon čega ćemo potpise predati Vladi Republike Hrvatske i od njih zatražiti odustajanje od uvođenja ovog poreza.

Cilj Udruge „Lipa“ je prikupiti 100.000 potpisa do završetka lokalnih izbora te ovim putem pozivamo udruge građana, političke stranke i nezavisne kandidate da pozovu svoje članove na potpisivanje peticije. Također, pozivamo novinare da u svoja pitanja kandidatima u izbornoj utrci uvrste pitanje o tome podržavaju li porez na nekretnine.

Zbog velikog broja upita građana koji peticiju nisu mogli potpisati putem interneta, uveli smo mogućnost davanja podrške pisanim putem na način da građani pošalju svoj potpis pored čitko napisanog imena, prezimena i adrese poštom na adresu: Udruga Lipa, Hebrangova 21/III, 10000 Zagreb.

Formular za potpisivanje moguće je preuzeti s web adrese www.manjiporezi.hr/formular, ili izrezati iz Jutarnjeg i Večernjeg lista ove subote, 13. svibnja.

Pozivamo građane da nam pomognu u prikupljanju potpisa – zamolite svoju obitelj, susjede i prijatelje koji nisu aktivni na internetu da potpišu peticiju te nam pošaljite potpisane formulare. Uz slanje poštom, skenirane formulare s potpisima moguće je poslati na e-mail adresu lipa@manjiporezi.hr.

Sudjelovanjem u ovoj uspješnoj peticiji ostvarujemo zajednički interes, a to je borba za prava svih poreznih obveznika. Udruga „Lipa“ zahvaljuje svima na pomoći i suradnji.

Kategorije: Hrvatska

Obavijest potpisnicima Peticije protiv poreza na nekretnine

Čet, 11/05/2017 - 06:15

Na e-mail adresu Lipe je stigao dopis iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, kao reakcija na spominjanje građevinske rente u sklopu Lipine Peticije protiv poreza na nekretnine.

I dalje je, prema našem mišljenju, sporan naziv ‘renta’ što sugerira kontinuirani prihod od neke imovine. Prema rječniku: (fr. rente, tal.réndita, lat. renda) redovit prihod od zemljišta, kapitala ili nekih prava, a da pritom nije potrebna nikakva poduzetnička djelatnost.

Smatramo da u Zakonu o komunalnom gospodarstvu mora jasno i nedvojbeno stajati kako se radi o jednokratnom nametu. Integralni dopis možete pročitati ovdje:


Peticiju i dalje možete potpisati na http://www.manjiporezi.hr/peticija.

Kategorije: Hrvatska

Pozivamo kandidate da se očituju oko poreza na nekretnine

Pet, 21/04/2017 - 02:30

Udruga poreznih obveznika „Lipa“ poziva sve porezne obveznike da na predstojećim lokalnim izborima odaberu one kandidate koji jasno iskažu svoje protivljenje uvođenju poreza na nekretnine i povećanju ukupnog poreznog opterećenja.

Lipa poziva sve stranke, nezavisne liste i kandidate na predstojećim lokalnim izborima da javno iskažu svoj stav prema uvođenju ovog poreza. Hrvatski građani su u tri dana s više od 38.000 potpisa jasno poručili da se protive uvođenju ovog nepravednog nameta koji zahvaća oko 90 posto populacije, a uzrokuje brojne negativne posljedice.

Podsjećamo, Udruga poreznih obveznika „Lipa“ u utorak je pozvala građane da izraze svoje protivljenje uvođenju poreza na nekretnine potpisivanjem peticije. Porezna presija u Hrvatskoj je previsoka te smatramo da nema prostora za uvođenje novih nameta.

Pozivamo medije i građane da u svojim mjestima i županijama pitaju stranke i kandidate o njihovom stavu prema uvođenju poreza na nekretnine. Građani prije odlaska na birališta imaju pravo jasno znati kakvim političkim planovima poklanjaju svoje povjerenje i svoj glas na izborima.

Iako je porez na nekretnine bio predstavljen kao zamjena za komunalnu naknadu, činjenica da Vlada sada predlaže uvođenje građevinske rente kao zamjene za postojeću komunalnu naknadu jasno pokazuje da porez na nekretnine predstavlja potpuno novi namet za porezne obveznike.

Udruga Lipa naglašava da uvođenje ovog poreza donosi novi izračun porezne osnovice, uzrokuje dvostruko oporezivanje dohotka građana te utječe na pad vrijednosti nekretnina što dovodi do smanjenja ukupnog bogatstva građana.

Zahvaljujemo svim građanima koji su do sada potpisali peticiju, a one koji nisu pozivamo da to učine na stranici www.manjiporezi.hr/peticija.

 

Peticija protiv poreza na nekretnine Read the petition First Name Last Name Email Grad

Udruga poreznih obveznika „Lipa“ danas je pozvala građane da izraze svoje protivljenje uvođenju poreza na nekretnine potpisivanjem peticije www.manjporezi.hr/peticija. Porezna presija u Hrvatskoj je previsoka te smatramo da nema prostora za uvođenje novih nameta građanima. Od svojeg osnutka zalažemo se za manje porezno opterećenje građana i pojednostavljenje poreznog sustava. Do kraja prošloga tjedna Vlada je tvrdila da će komunalna naknada od 1. siječnja 2018. prerasti u porez na nekretnine, ali sada se u Nacrtu prijedloga zakona o komunalnom gospodarstvu pojavljuje novi namet - građevinska renta. Kako je građevinska renta zapravo zamjena za postojeću komunalnu naknadu, porez na nekretnine predstavlja potpuno novi namet za porezne obveznike. Lipa podsjeća da uvođenje poreza, za razliku od dosadašnje komunalne naknade, donosi i novi izračun - osnovica za porez nadopunjuje se procjenom vrijednosti nekretnine temeljem godina gradnje/rekonstrukcije, odnosno stanja. Kad svemu rečenom dodamo opću sklonost politike da jednom uvedenom porezu tijekom godina poveća poreznu stopu, naše odlučno NE ovom novom nametu ne može biti jasnije. Lipa naglašava da 88% hrvatskih građana živi u vlastitom stambenom prostoru, stoga će ovaj porez pogoditi najšire slojeve stanovništva. Nemogućnost plaćanja novih troškova izbacit će na tržište brojne nekretnine, što će za posljedicu imati pad vrijednosti nekretnina i ukupnog bogatstva građana. Isto tako, posljedica ovog nepravednog poreza bit će i pad aktivnosti u građevinskom sektoru koji je tek ove godine počeo pokazivati znakove oporavka nakon katastrofalnog potopa koji je doživio izbijanjem krize. Nadalje, porez na nekretnine uzrokuje dvostruko oporezivanje dohotka građana, jednom u trenutku ulaganja u kupnju, gradnju i održavanje nekretnine, ponajviše kroz PDV i porez na dohodak, a drugi puta kroz porez na nekretnine. Budući da je porez godišnji i ponavljajući, on predstavlja opterećenje vlasnika do njegove smrti, nakon čega prelazi na njegove nasljednike, i tako u nedogled. Pozivamo Vladu da odustane od uvođenja ovog poreza i okrene se nastavku porezne reforme s ciljem smanjenja poreznog opterećenja građana.

[signature]

  Potpiši peticiju 62,076 signatures

Podijeli peticiju s prijateljima

   

Kategorije: Hrvatska

Lipa: 20 tisuća potpisa u 24 sata

Sri, 19/04/2017 - 02:34

Udruga poreznih obveznika „Lipa“ u manje od 24 sata prikupila je 20 tisuća potpisa građana koji su potpisali peticiju protiv uvođenja poreza na nekretnine. Građani iz više od 300 mjesta diljem Hrvatske tako su već prvoga dana jasno iskazali svoje protivljenje ovom nepravednom nametu koji zahvaća gotovo cijelu populaciju.

Više od dvije trećine potpisnika mlađe je od 44 godine što znači da je najaktivniji dio hrvatske populacije – onaj koji potencijalno razmišlja o odlasku iz Hrvatske ozbiljno zabrinut zbog dodatnih troškova i opterećenja na kućni proračun koje bi moglo donijeti uvođenje ovog poreza.

Podsjećamo, Udruga poreznih obveznika „Lipa“ jučer je pozvala građane da izraze svoje protivljenje uvođenju poreza na nekretnine potpisivanjem peticije na www.manjiporezi.hr/peticija. Porezna presija u Hrvatskoj je previsoka te smatramo da nema prostora za uvođenje novih nameta građanima. Od svojeg osnutka zalažemo se za manje porezno opterećenje građana i pojednostavljenje poreznog sustava.

Iako je porez na nekretnine bio predstavljen kao zamjena za komunalnu naknadu, činjenica da Vlada sada predlaže uvođenje građevinske rente kao zamjene za postojeću komunalnu naknadu, jasno pokazuje da porez na nekretnine predstavlja potpuno novi namet za porezne obveznike.

Lipa naglašava da uvođenje ovog poreza donosi novi izračun porezne osnovice i uzrokuje dvostruko oporezivanje dohotka građana. Nemogućnost plaćanja novih troškova izbacit će na tržište brojne nekretnine, što će za posljedicu imati pad vrijednosti nekretnina i ukupnog bogatstva građana. Kad svemu rečenom dodamo opću sklonost politike da jednom uvedenom porezu tijekom godina poveća poreznu stopu, naše odlučno NE ovom novom nametu ne može biti jasnije.

Ovim putem htjeli bismo se zahvaliti svim građanima koji su potpisali peticiju te pozvati one koji nisu da to učine kako bismo zajedno poslali poruku Vladi da građani Hrvatske ne podržavaju uvođenje ovog nepravednog poreza.

Peticija protiv poreza na nekretnine Read the petition First Name Last Name Email Grad

Udruga poreznih obveznika „Lipa“ danas je pozvala građane da izraze svoje protivljenje uvođenju poreza na nekretnine potpisivanjem peticije www.manjporezi.hr/peticija. Porezna presija u Hrvatskoj je previsoka te smatramo da nema prostora za uvođenje novih nameta građanima. Od svojeg osnutka zalažemo se za manje porezno opterećenje građana i pojednostavljenje poreznog sustava. Do kraja prošloga tjedna Vlada je tvrdila da će komunalna naknada od 1. siječnja 2018. prerasti u porez na nekretnine, ali sada se u Nacrtu prijedloga zakona o komunalnom gospodarstvu pojavljuje novi namet - građevinska renta. Kako je građevinska renta zapravo zamjena za postojeću komunalnu naknadu, porez na nekretnine predstavlja potpuno novi namet za porezne obveznike. Lipa podsjeća da uvođenje poreza, za razliku od dosadašnje komunalne naknade, donosi i novi izračun - osnovica za porez nadopunjuje se procjenom vrijednosti nekretnine temeljem godina gradnje/rekonstrukcije, odnosno stanja. Kad svemu rečenom dodamo opću sklonost politike da jednom uvedenom porezu tijekom godina poveća poreznu stopu, naše odlučno NE ovom novom nametu ne može biti jasnije. Lipa naglašava da 88% hrvatskih građana živi u vlastitom stambenom prostoru, stoga će ovaj porez pogoditi najšire slojeve stanovništva. Nemogućnost plaćanja novih troškova izbacit će na tržište brojne nekretnine, što će za posljedicu imati pad vrijednosti nekretnina i ukupnog bogatstva građana. Isto tako, posljedica ovog nepravednog poreza bit će i pad aktivnosti u građevinskom sektoru koji je tek ove godine počeo pokazivati znakove oporavka nakon katastrofalnog potopa koji je doživio izbijanjem krize. Nadalje, porez na nekretnine uzrokuje dvostruko oporezivanje dohotka građana, jednom u trenutku ulaganja u kupnju, gradnju i održavanje nekretnine, ponajviše kroz PDV i porez na dohodak, a drugi puta kroz porez na nekretnine. Budući da je porez godišnji i ponavljajući, on predstavlja opterećenje vlasnika do njegove smrti, nakon čega prelazi na njegove nasljednike, i tako u nedogled. Pozivamo Vladu da odustane od uvođenja ovog poreza i okrene se nastavku porezne reforme s ciljem smanjenja poreznog opterećenja građana.

[signature]

  Potpiši peticiju 62,076 signatures

Podijeli peticiju s prijateljima

   

Kategorije: Hrvatska

Peticija protiv poreza na nekretnine

Uto, 18/04/2017 - 01:41

Udruga poreznih obveznika „Lipa“ poziva građane da izraze svoje protivljenje uvođenju poreza na nekretnine potpisivanjem peticije na www.manjiporezi.hr/peticija. Porezna presija u Hrvatskoj je previsoka te smatramo da nema prostora za uvođenje novih nameta građanima. Od svojeg osnutka zalažemo se za manje porezno opterećenje građana i pojednostavljenje poreznog sustava.

Do kraja prošloga tjedna Vlada je tvrdila da će komunalna naknada od 1. siječnja 2018. prerasti u porez na nekretnine, ali sada se u Nacrtu prijedloga zakona o komunalnom gospodarstvu pojavljuje novi namet – građevinska renta. Kako je građevinska renta zapravo zamjena za postojeću komunalnu naknadu, porez na nekretnine predstavlja potpuno novi namet za porezne obveznike.

Lipa podsjeća da uvođenje poreza, za razliku od dosadašnje komunalne naknade, donosi i novi izračun – osnovica za porez nadopunjuje se procjenom vrijednosti nekretnine temeljem godina gradnje/rekonstrukcije, odnosno stanja. Kad svemu rečenom dodamo opću sklonost politike da jednom uvedenom porezu tijekom godina poveća poreznu stopu, naše odlučno NE ovom novom nametu ne može biti jasnije.

Lipa naglašava da 88% hrvatskih građana živi u vlastitom stambenom prostoru, stoga će ovaj porez pogoditi najšire slojeve stanovništva. Nemogućnost plaćanja novih troškova izbacit će na tržište brojne nekretnine, što će za posljedicu imati pad vrijednosti nekretnina i ukupnog bogatstva građana. Isto tako, posljedica ovog nepravednog poreza bit će i pad aktivnosti u građevinskom sektoru koji je tek ove godine počeo pokazivati znakove oporavka nakon katastrofalnog potopa koji je doživio izbijanjem krize.

Nadalje, porez na nekretnine uzrokuje dvostruko oporezivanje dohotka građana, jednom u trenutku ulaganja u kupnju, gradnju i održavanje nekretnine, ponajviše kroz PDV i porez na dohodak, a drugi puta kroz porez na nekretnine. Budući da je porez godišnji i ponavljajući, on predstavlja opterećenje vlasnika do njegove smrti, nakon čega prelazi na njegove nasljednike, i tako u nedogled. Pozivamo Vladu da odustane od uvođenja ovog poreza i okrene se nastavku porezne reforme s ciljem smanjenja poreznog opterećenja građana.

Peticija protiv poreza na nekretnine Read the petition First Name Last Name Email Grad

Udruga poreznih obveznika „Lipa“ danas je pozvala građane da izraze svoje protivljenje uvođenju poreza na nekretnine potpisivanjem peticije www.manjporezi.hr/peticija. Porezna presija u Hrvatskoj je previsoka te smatramo da nema prostora za uvođenje novih nameta građanima. Od svojeg osnutka zalažemo se za manje porezno opterećenje građana i pojednostavljenje poreznog sustava. Do kraja prošloga tjedna Vlada je tvrdila da će komunalna naknada od 1. siječnja 2018. prerasti u porez na nekretnine, ali sada se u Nacrtu prijedloga zakona o komunalnom gospodarstvu pojavljuje novi namet - građevinska renta. Kako je građevinska renta zapravo zamjena za postojeću komunalnu naknadu, porez na nekretnine predstavlja potpuno novi namet za porezne obveznike. Lipa podsjeća da uvođenje poreza, za razliku od dosadašnje komunalne naknade, donosi i novi izračun - osnovica za porez nadopunjuje se procjenom vrijednosti nekretnine temeljem godina gradnje/rekonstrukcije, odnosno stanja. Kad svemu rečenom dodamo opću sklonost politike da jednom uvedenom porezu tijekom godina poveća poreznu stopu, naše odlučno NE ovom novom nametu ne može biti jasnije. Lipa naglašava da 88% hrvatskih građana živi u vlastitom stambenom prostoru, stoga će ovaj porez pogoditi najšire slojeve stanovništva. Nemogućnost plaćanja novih troškova izbacit će na tržište brojne nekretnine, što će za posljedicu imati pad vrijednosti nekretnina i ukupnog bogatstva građana. Isto tako, posljedica ovog nepravednog poreza bit će i pad aktivnosti u građevinskom sektoru koji je tek ove godine počeo pokazivati znakove oporavka nakon katastrofalnog potopa koji je doživio izbijanjem krize. Nadalje, porez na nekretnine uzrokuje dvostruko oporezivanje dohotka građana, jednom u trenutku ulaganja u kupnju, gradnju i održavanje nekretnine, ponajviše kroz PDV i porez na dohodak, a drugi puta kroz porez na nekretnine. Budući da je porez godišnji i ponavljajući, on predstavlja opterećenje vlasnika do njegove smrti, nakon čega prelazi na njegove nasljednike, i tako u nedogled. Pozivamo Vladu da odustane od uvođenja ovog poreza i okrene se nastavku porezne reforme s ciljem smanjenja poreznog opterećenja građana.

[signature]

  Potpiši peticiju 62,076 signatures

Podijeli peticiju s prijateljima

   

Kategorije: Hrvatska

Lex Agrokor rizik za porezne obveznike

Pet, 07/04/2017 - 03:20

Udruga poreznih obveznika „Lipa“ smatra da je donošenje važnih sistemskih zakona preozbiljan posao za usvajanje u hitnom postupku, bez široke javne rasprave. Takvo ponašanje narušava tržišno natjecanje što uzrokuje nepotrebne potrese hrvatskog gospodarstva te dodatno umanjuje ionako minimalnu pravnu sigurnost.

Lipa podsjeća da je prije manje od godinu i pol dana donesen novi Stečajni zakon koji je napravljen na osnovu široke javne rasprave, iskustva provedbe Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, iskustva provedbe prethodnog Stečajnog zakona te je usklađen i s direktivama EU. Smatramo da je nadopunjavanje postojećeg Stečajnog zakona odredbama koje bi se odnosile na slučaj „sistemski važnih tvrtki“ bolje rješenje od donošenja „ad hoc“ zakona. Na taj bi se način osigurala značajno veća pravna sigurnost, dok bi šanse za kršenje Ustava bile znatno umanjene.

Donošenje novog  zakona u obliku u kojem je sada dostupan javnosti predstavlja prevelik rizik za porezne obveznike. Umjesto uhodanog sustava trgovačkih sudova, vijeća vjerovnika i stečajnih upravitelja uvodi se pojam Vladinog povjerenika za čije će postupke na kraju odgovarati jedino porezni obveznici.

Moramo naglasiti da niti ova, niti bilo koja prethodna Vlada ne pokazuju sposobnost izbora najboljih kadrova za upravljanje trgovačkim društvima koje imaju pod kontrolom te da tim društvima gotovo isključivo upravljaju kadrovi izabrani po političkoj liniji. Čak i u društvima u kojima Hrvatska ima samo najveći udio, ali ne i većinski, političkim se pritiscima smjenjuju uprave. Na kraju sve kadrovske neuspjehe i gubitke takvih društava snose porezni obveznici direktno kroz plaćanje poreza, indirektno kroz plaćanje naknada monopolistima te konačno kroz zaduživanje koje će otplaćivati naša djeca.

Iako suosjećamo s gubicima svih fizičkih i pravnih osoba, strahujemo da će spašavanje Agrokora biti prelomljeno preko leđa poreznih obveznika, koji ni na koji način nisu odgovorni za odluke koje su dovele do današnje situacije. Odgovornost je isključivo na dionicima koji su donosili odluke i institucijama koje nisu reagirale u skladu s postojećim zakonima, a koji u skladu s preuzetim rizicima trebaju i snositi posljedice.

 

Lipa, Udruga poreznih obveznika

Kategorije: Hrvatska

Privatizacija kao nacionalni interes

Uto, 04/04/2017 - 08:30

Udruga poreznih obveznika „Lipa“ zalaže se za ubrzani nastavak privatizacije državnih udjela u nestrateškim poduzećima, kao i ubrzano restrukturiranje ostalih tvrtki u vlasništvu države. Time bi se ubrzao rast društvenog proizvoda i smanjili rizici povezani s državnim upravljanjem komercijalnim tvrtkama i imovinom.

Glavna svrha privatizacije nije sam prelazak poduzeća iz državnog u privatno vlasništvo, već je riječ o alatu depolitizacije, profesionalizacije i restrukturiranja poduzeća radi povećanja efikasnosti, kao i razvoja tržišnog gospodarstva i tržišnih odnosa.

Danas u Hrvatskoj postoji oko 1.300 poduzeća koja su u pretežitom ili djelomičnom državnom vlasništvu, a za većinu od njih nema opravdanog razloga za takav oblik vlasničke strukture. Jedna od najvećih stopa državne kontrole nad gospodarstvom negativno utječe na rast BDP-a, smanjuje efikasnost, često stvara monopole i dovodi do moralnog hazarda, rečeno je na okruglom stolu o privatizaciji i restrukturiranju u organizaciji Udruge poreznih obveznika “Lipa”.

Sudionici su naglasili potrebu fokusiranja države na njene temeljne funkcije, što uključuje smanjenje korupcije i pogodovanja putem depersonaliziranih i otvorenih institucija, zaštitu tržišnog natjecanja i osiguranje kvalitetnog i transparentnog upravljanja.

Okrugli stol održan je u suradnji s njemačkom Zakladom Konrad Adenauer pod nazivom „Restrukturiranje i privatizacija javnih poduzeća“, u utorak u Novinarskom domu. Uspješna privatizacija javnih poduzeća devedesetih godina u Njemačkoj uspoređena je s procesom restrukturiranja i privatizacije u Hrvatskoj.

U raspravi su sudjelovali dr.sc. Hans Reckers, član Izvršnog odbora Deutsche Bundesbank od 2002. do 2009. i državni tajnik za gospodarstvo i tehnologiju pokrajine Berlin od 2015. do 2016. godine, ekonomski analitičar Velimir Šonje, te direktorica Ekonomskog instituta dr.sc. Maruška Vizek.

„Iznimno je važno privatizirati javne kompanije zbog inovacija i investicija koje privatno vlasništvo donosi“, rekao je Dr. Hans Reckers.

Maruška Vizek, direktorica Ekonomskog instituta smatra da upravljanje u svim javnim kompanijama mora biti profesionalizirano, pri čemu nema nikakvog razloga da država zadrži vlasništvo nad kompanijama koje nisu od strateškog značaja za RH.

Velimir Šonje podržao je privatizaciju većine poduzeća u državnom vlasništvu, a istaknuo je kako su depolitizacija i profesionalizacija upravljanja apsolutno nužni za sve tvrtke u državnom vlasništvu.

Opći je zaključak da je transformacija iz državno kontrolirane u modernu tržišnu ekonomiju ključan čimbenik za povećanje konkurentnosti, gospodarski razvoj Republike Hrvatske te usklađivanje sa standardima EU.

Lipa udruga poreznih obveznika

Konrad Adenauer Stiftung

Kategorije: Hrvatska