Strašilo

Udruženi sadržaj
moj obračun s njima
Ažurirano: prije 2 sata 23 minute

Tok novca

Pet, 15/08/2014 - 04:18

i duh 45te

 

Čitajući forum.hr, već duže primjećujem jednu ogromnu crvenu reklamu:

duh45te1

Pretpostavljajući da je to još jedna priča o partizanima i ustašama (a možda ima i četnika), a i pošto inače ne klikam po reklamama, nisam, i to dugo. Jučer su me dohvatili na prepad, i slučajno jesam. Na moje iznenađenje, nisu u pitanju dobrohotni partizani, no sljedeće je:

duh45te2

Nostalgična feelgood posveta… nacionalizaciji, aka pljački u Engleskoj krajem II. svjetskog rata … Propagirana ex Jugoslaviji…

Tko? Što? Kako? Zašto?

Jasno mi je da postoji masa socijalista koji bi uživali u ovome filmu, no oni ne vjeruju u plaćanje kino ulaznica tako da sumnjam u komercijalnu isplativost. Jasno mi je da bi netko ovaj film snimio za “svoju dušu”, no tko bi ga distribuirao… Tko bi mjesec dana držao ogroman banner na forum.hr i ponegdje drugdje? Što je to Restart?

duh45te3

Ah. A kako se financira recimo…

duh45te4

Nastavno na ta u biti očekivana otkrića, pripremio sam sljedeći dijagram da ilustriram financiranje danoga filma i povezanih aktivnosti:

duh45te tok novca

Financiranje “civilnog društva” u RH

Mislili ste da je sekuritizacija komplicirana, jel da?

 

P.S.

Jeste li znali da je pojam civilno društvo nekoć označavao

institut koji je tu da štiti i podučava građane kako se efikasno zaštititi od negativnih uplitanja države. U 18. i 19. stoljeću termin se promatra u okviru aktualnih društvenih promjena. U tom se razdoblju izraz civilno poistovjećuje sa uljuđeno, kultivirano. Jedan od autora iz tog vremena Alexis de Tocqueville, u svom djelu “O demokraciji u Americi” opisuje civilno društvo kroz duh zajedništva koji je vladao u američkom društvu tog vremena, a očitovao se kroz supostojanje brojnih udruga, organizacija i sveprisutnog volonterstva.

Više ne označava.

civilnodrustvo.hr


Filed under: misc
Kategorije: Hrvatska

Misli 02/06/2014

Pon, 02/06/2014 - 14:12

 

1)

vezano za nedavne vijesti ovoga tipa

http://www.poslovni.hr/hrvatska/posustali-pdv-opet-rusi-planove-o-smanjenju-deficita-272740

još jednom prilažem ovu lijepu grafiku

Pretpostavljena Lafferova krivulja za RH

Pretpostavljena Lafferova krivulja za RH

 

2)

vezano za vijesti ovoga tipa

http://www.poslovni.hr/hrvatska/linic-kreditom-hbor-a-zeljeli-unistiti-kras-ljutic-najavio-tuzbu-272568

zaključujem (ako već nisam) da HBOR treba ukinuti. Niti je, niti može biti, ništa drugo do servis političara, bliže i šire obitelji te interesnih grupa. Uostalom, zar sama ideja neke mudre državne banke koja će ciljanim kreditima (odmah implikacija da je tržište neefikasno u alokaciji kredita) pomagati razvoju gospodarstva ne navodi odmah na zaključak da ta banka ne ni treba postojati.


Filed under: u vijestima
Kategorije: Hrvatska